Corisperme(-de-Franço)
Corispermum gallicum
Amaranthaceae Chenopodiaceae
Nom en français : Corisperme de Françe.
Descripcioun :Lou courisperme-de-Franço es uno planto proun raro dóu mounde qu'es endemico de Prouvènço e d'Itàli. Trachis dins la sablo boulegadisso, en ribo de mar subretout. Se pòu pamens trouva dins li ribiero de Durènço e dóu Cavaloun. Es uno planto bèn drecho e proun ramificado, emé de fueio alterno de 1,5 à 4 mm de larg, de péu estela e de pichòtis enflourejado en espigo. Li flour soun mistoulino (1 mm), lis akène (2 mm) soun plat e un pau ala à bord transparènt.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 10 à 60 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Corispermum
Famiho : Amaranthaceae
Famiho classico : Chenopodiaceae
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado :
Vo
Remarco : Endemico de Prouvènço e d'Itàli
Avoust à óutobre
Liò : Sablo
- Mar
- Ribiero
Estànci : Mesoumediterran à Coulinen
Couroulougi : Éurimediterranenco-Nord-Ouèst
Ref. sc. : Corispermum gallicum Iljin, 1929
(= Corispermum hyssopifolium auct. )
Bourtoulaigo
Portulaca oleracea
Portulacaceae
Autre noum : Bourtouraigo.
Noms en français : Pourpier, Porcelane.
Descripcioun :La bourtoulaigo es uno planto bèn couneigudo que rebalo au sòu. Fai de flour jauno de 4 à 6 petalo, li cambo soun rouginasso e li fueio poupouso. Lou fru es un boursèu que caup de grano negro. Ei coumuno dins li relarg secarous sus li marrìdi terro d'ort.
Usanço :Ei visto coume uno marrido erbo, pamens fai uno bono ensalado champanello e pòu tambèn èstre cousinado. Soun estùdi a moustra qu'èro richo en ouligo-elemènt, en vitamino C e en oumega-3. Ei bono peréu contro lou quiéu tapa.
Port : Erbo
Taio : 5 à 50 cm
Fueio : verticilado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Portulaca
Famiho : Portulacaceae
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 3 à 5 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Escoumbre e proche dis oustau
- Ribiero
- Champ
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Cousmoupoulito
Ref. sc. : Portulaca oleracea L., 1753